Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Wat je zorgen ook zijn:

SAMEN HELPEN WE JE ER WEER BOVENOP

Hoe zorg je ervoor dat je als medewerker in de zorg rechtop blijft staan als de druk oploopt? Soms kom je daar zelf niet uit. Met behulp van een betrokken, ervaren en professionele coach lukt dat vaak wel. Ik ben zo’n coach. Welkom op mijn website.




HERKEN JE DIT?

 • Ben je uitgevallen door een incident of wegens langdurige druk (bijvoorbeeld door onderbezetting)?

 • Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in je werk of voel je een bepaalde keuzestress?

 • Voel je je gespannen en weet je niet hoe dat komt? Wil je erachter komen waar dit gevoel vandaan komt en hoe je er vanaf komt? 

 • Heb je nare dingen meegemaakt en kun je die niet loslaten? Slaap je daardoor slecht? 

 • Denk je in kringetjes en kom je er niet uit?

 • Heb je last van onvrede of wrijving in je werk of in je privésituatie? Ervaar je hierdoor druk of stress?  

 • "En dat paard moet mij gaan helpen? Geloof je het zelf?" zei Mark

  Ik vond het dan ook best dapper toen hij toch aangaf de paardenbak in willen gaan. Gewoon om het eens mee te maken. Dolly leek al klaar te staan en ik deed haar het hoofdstel om. Ik gaf hem het touw en vroeg waar hij het over wilde hebben.

   

  De ruzies tussen zijn vader en zijn vrouw. Of eigenlijk de kleine opmerkingen en sneertjes van zijn vader. "Al voordat we samen in de auto stappen om naar mijn ouders te gaan is de spanning al voelbaar."  Zijn vrouw had hem er vaker op aangesproken en zijn reactie was meestal: "Mijn vader is nou eenmaal zo."

   

  Ik vroeg of de spanning en de sneertjes wel eens besproken waren met zijn vader, "Dat wel, maar ik weet niet of het bij hem binnen is gekomen." Terwijl hij hierover vertelde duwde Dolly hem zachtjes opzij en ik vroeg wat er gebeurde bij hem. "Ik word weg geduwd." Ik gaf hem terug dat het paard alle ruimte heeft om te gaan staan waar ze wil. En dat ze nu op zijn plek wilde staan. Zijn plek! 

  Hoe is het voor je dat iemand je van jouw plek duwt? “Dat voelt naar, ik voel dat in m’n borst…” Sta maar eens stil bij dat gevoel.

   

  Als opdracht vroeg ik of hij Dolly als zijn vrouw kon zien en met haar naar de hoek van de paardenbak wilde lopen. En of hij zich wilde inbeelden om daar met zijn vader te praten. Hij wilde die kant op lopen maar er was geen beweging in Dolly te krijgen. Nog geen stap zette ze.

   

  Ik vroeg wat er gebeurde en wat hij daarbij voelde. “Ze wil niet mee en ik herken dat gevoel, dit gebeurd mij regelmatig in mijn werk. Als ik mensen in beweging wil zetten zonder dat ik zelf die motivatie voel, gebeurt er niets.” En juist op dat moment liep Dolly een paar passen richting de hoek van de bak. We keken elkaar aan en ik zei: “Zie je dat als je voelt wat er is, en dat erkent, dat er dan wel beweging is?” “die komt wel binnen,” zei hij.

   

  SAMEN WERKEN WIJ AAN

 • het herkennen van signalen van spanning en druk.

 • het krijgen van inzicht in patronen in gedrag en denken. 

 • meer ruimte in hoofd en hart.

 • het maken van keuzes. 

 • aanleren van nieuw gedrag en helpende gedachten.

 • het bereiken van meer balans en zelfvertrouwen. 

 • “ALS JE DOET WAT JE ALTIJD DEED, KRIJG JE WAT JE ALTIJD KREEG" 



  Samen vinden we de rode draad

  Coaching heeft tot doel, om op een voor jou veilige manier tot meer inzicht te komen. Door de juiste vragen te stellen en de juiste interventies in te zetten maak je stappen en krijg je een helder beeld van wat er schuurt. Vanuit de visie “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” is een rode draad te vinden. Ik gebruik hiervoor verschillende werkvormen zoals paardencoaching, wandelcoaching of systemische opstelling. 

  Paardencoaching

  Paarden zijn fantastische spiegels. Ze reageren op een natuurlijke manier op mensen, zoals ze ook op soortgenoten reageren. Wie je bent, wat er in je hoofd omgaat en of dat klopt met wat je uitstraalt: dit is ondermeer aan je houding af te lezen. Paarden reageren hierop. Door paarden in te zetten bij de coaching komen we snel tot de kern en kunnen we gaan werken aan de oplossingen en aan je herstel.

  Wandelcoaching

  Mobiel uit, wandelschoenen aan en hup, de natuur in. Dat is wandelcoaching.

  Niets werkt beter voor het herstel van lichaam en geest dan het opsnuiven van frisse lucht, het genieten van de mooie natuur om je heen, het in beweging zijn en het ervaren van niets anders dan rust en stilte. Al wandelend gaan we het hebben over waar je tegenaan loopt. En al wandelend gaan we dat verder onderzoeken. Je zult zien dat er meer ruimte komt in je hoofd en in je hart. Dát is precies wat je nodig hebt om de juiste keuzes te kunnen maken.

  Systemische opstelling

  Een systemische opstelling is een ruimtelijke weergave van een familie- of werksysteem. Je kunt het zien als een levende foto. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken binnen een bepaalde groep (familie of werkkring) inzichtelijk te krijgen. Bij een systemische opstelling zetten we geregeld paarden in maar tijdens een wandeling kunnen we de methodiek "een taal erbij" gebruiken. Het gaat erom de onderlinge verbanden helder te krijgen, zodat we snel aan oplossingen kunnen gaan werken.

  Zorg na een schokkende gebeurtenis

  In de zorg is de werkdruk hoog. Calamiteiten en de vaak structurele onderbezetting vragen veel van zorgmedewerkers.

  Dikwijls zijn er bij deze mensen signalen van spanning en druk. Mensen kunnen maar moeilijk ontspannen. 

  Ik kan je helpen om er op een andere manier mee om te gaan. Het kan ook zijn dat je al bent uitgevallen. Dat je thuis zit en je afvraagt: hoe nu verder? Ik kan je daarbij begeleiden. 

  Zie je het zitten om met mij aan de bak te gaan? Laat het me weten. Ik zet mijn ervaring en deskundigheid graag voor je in.

  Al jarenlang coach ik mensen die heftige dingen in het werk hebben meegemaakt. De zorg is geen onbekende wereld voor mij. Mijn halve leven heb ik in de zorg gewerkt, zowel in de gesloten als in de ambulante zorg.

  BLOGS/ IN HET NIEUWS

  "Wanneer de druk oploopt, dan is elke stap die je neemt een grotere overwinning"

  Henk Jan Hoekman, coach en psychosociaal hulpverlener  

  Over Henk Jan

  Paardencoach en wandelcoach word je natuurlijk niet zomaar. Daar gaat een heel traject aan vooraf. Mijn voortraject is dat ik ruim 25 jaar in de (verstandelijke) gehandicaptenzorg, maatschappelijke dienstverlening en welzijnsector heb gewerkt.

  Onder andere als trajectbegeleider, detacherings-consulent, procesbegeleider zelforganiserende teams en ambulant hulpverlener. Ook heb ik ervaring met crisis systeem interventies.

  Van 2015 tot 2017 werd ik veelvuldig ingezet om vanuit het BOT (BedrijfsOpvangTeam) collega’s bij Trajectum na incidenten nazorg te bieden. Als procesbegeleider zelforganisatie heb ik teams ondersteund in het meer zelf organiseren van het werk. Bij Ambiq heb ik als ambulant hulpverlener in het CSI-team (Crisis Systeem Interventie) gewerkt, met als doel dreigende uithuisplaatsingen van kinderen te voorkomen. 

  Opdrachtgevers waar ik voor werk zijn Ambiq, Harreveld, ziekenhuizen, de14 Twentse Gemeentes, Tuoro BV en particulieren met een coachvraag.

  MEER OVER MIJ

  MEER INFORMATIE

  De inzichten die ik heb gekregen gaven vertrouwen om ook weer door te gaan en verder te kijken. Weten waar je staat en proberen dichtbij jezelf te blijven en je niet af te laten leiden van je eigen proces. Ik merk dat ik steeds meer rust aan het ervaren ben en daar ook keuzes in kan maken.

  Marieke, Palliatieve zorg

  Het fijne aan alles, ik merk dat ik in beweging ben. Misschien nu nog niet de kant op die ik wil met werk, maar stap voor stap dichterbij kom ik dichterbij. Door de paardencoaching kan ik mijzelf in het juiste perspectief plaatsen en meer loslaten.

  Peter, Zorgmedewerker

  MIJN LOCATIE

  De Tinkerhoeve

  Tinkerhoeve De Bonte Parels is naast vele mooie natuurgebieden één van de locaties waar ik regelmatig gebruik van maak.

  Vroeger een bloeiende Tinkerstoeterij, nu een warm welkom voor onder andere coaching, therapie en trainingen. De Tinkerhoeve is gesitueerd in het midden van Twente (op 5 autominuten van de A1). Vroeger bood de stoeterij plaats aan de Tinkermerries en hengsten, waar ze op een zo natuurlijk mogelijke manier in de kudde gehouden werden. Zo konden de paarden in hun eigen oerritme samenleven en nieuw leven voortbrengen. Een deel van de paarden is er nog steeds en zijn ‘collega’s' tijdens mijn coaching


  De Tinkerhoeve ademt rust, natuur, vriendelijkheid en warmte uit. De plek geeft je het gevoel welkom te zijn. Waar ieder individu de kans geboden krijgt om ook terug te gaan naar basic life. Buiten in de wei of de zandbak, of binnen bij de gemoedelijke houtkachels in ons sfeervolle zaaltje of chalet.